Τι καθορίζει ;όλα αυτά που πιστεύουμε για τη ζωή; - Proklitiko.gr - Ειδήσεις και Εκδηλώσεις της Δράμας!
Απόκτησε άδεια Security


Δείτε επίσης

recent

Τι καθορίζει ;όλα αυτά που πιστεύουμε για τη ζωή;
Η φιλοσοφία μας αντανακλά τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας, τη ζωή και τον κόσμο.  Αυτές με τη σειρά τους καθορίζουν τις αξίες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Κι αυτά πάλι καθορίζουν το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, τι έχουμε, και κυρίως, που πηγαίνουμε. Όλα όμως αυτά είναι πράγματι δικά μας ή μήπως τα έχουμε υιοθετήσει από άλλους και δεν έχουμε μπει στον κόπο να τα ξεφορτωθούμε; Πώς μπορούμε να βρούμε την αλήθεια;

Όσοι είναι σοφοί, μπορούν να ελέγχουν τις σκέψεις τους, οι μάζες όμως ελέγχονται από αυτές. Όλοι περάσαμε περιόδους στη ζωή μας κατά τις οποίες οι ίδιες σκέψεις επανέρχονται διαρκώς, προερχόμενες από κάποιο σημείο στο πίσω μέρος του μυαλού μας το οποίο παρακαλούσαμε να σβήσουμε όπως κλείνουμε την τηλεόραση.
Η εξέλιξη της φιλοσοφικής μας σκέψης κατά την ωρίμανσή μας
Η απάντηση βρίσκεται στο «σενάριο», στην «υπόθεση» ή στους «κανόνες», που υπάρχουν ως προγράμματα στο υποσυνείδητό μας,  όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις εμπειρίες της ζωής μας, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Καθώς οι αγνές παιδικές μας αντιλήψεις βρίσκονται στο έλεος συχνά αγχωμένων και διαστρεβλωμένων ενήλικων αντιλήψεων, είναι αναπόφευκτο να οδηγηθούμε πριν από την εφηβεία μας σε σημείο να αισθανόμαστε, κατά καιρούς και σε διαφορετικό βαθμό κάθε φορά,απειλούμενοι, αβοήθητοι, αδύναμοι, ανάξιοι, ντροπιασμένοι και χωρίς να μας αγαπάει κανένας. Η αντίδρασή μας είναι να υψώσουμε έναν τοίχο απέναντι σε όσες εμπειρίες και συναισθήματά μας θεωρούμε επικίνδυνα, κακά ή εσφαλμένα,  επειδή, όσο μεγαλώνουμε, προσβλέπουμε στα ενήλικα πρότυπα που μας περιβάλλουν για επιβεβαίωση και/ή για να δώσουν νόημα στις δικές μας εμπειρίες.
Χάνοντας τον εαυτό μας για την αποδοχή
Η υπέρτατη ανάγκη μας είναι για αγάπη και αποδοχή. Απομονώνουμε λοιπόν μέρη του εαυτού μας και αναπτύσσουμε μια ψευδή αίσθηση που βασίζεται σε «κανόνες» για το ποιοι νομίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ώστε να μας αγαπούν και να μας αποδέχονται. Αλλά όταν απομονώνουμε κάτι, δεν σημαίνει ότι το ξεφορτωνόμαστε κιόλας. Σημαίνει ότι αποθηκεύεται στην τράπεζα αναμνήσεων του υποσυνείδητου νου μας. Κατατάσσεται στην κατηγορία «κακό, λανθασμένο, αισχρό, επικίνδυνο ή επώδυνο», κλείνεται σε ένα συρτάρι, κλειδώνεται και φέρει την επιγραφή «να μην ανοιχτεί».
Το υποσυνείδητο μυαλό μας στην κυριολεξία γεμίζει με πληροφορίες με τις οποίες δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Πρέπει λοιπόν να ορθώσουμε ένα αμυντικό τοίχος ανάμεσα στη συνείδηση και το υποσυνείδητό μας,  για να εμποδίζει τις πληροφορίες να μετακινούνται ανάμεσα στα δυο. Όσο περισσότερο ανταγωνίζονται το συνειδητό μυαλό με το ασυνείδητο, τόσο δυσκολότερη μας φαίνεται η ζωή και τόσο πιοεγκλωβισμένοι, αβοήθητοι, καταθλιπτικοί ή θυμωμένοι αισθανόμαστε σε σχέση με έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής μας.
Αποφεύγουμε στην κυριολεξία τον αληθινό εαυτό μας και μένουμε προσκολλημένοι σε μια ψευδή αίσθησή του. Είμαστε τότε έτοιμοι για να υποφέρουμε. Τα βάσανά μας είναι ο τρόπος με τον οποίο η ζωή μας στέλνει το μήνυμα ότι το άτομο που είμαστε δεν τιμά τον αληθινό εαυτό του. Ο καλύτερος τρόπος για να τα παρατείνουμε είναι να τα ερμηνεύσουμε λάθος ή να προσπαθήσουμε να γλιτώσουμε από αυτά χωρίς να καταβάλουμε τη σημασία τους.
Το σώμα μας «προδίδει» τη διάθεσή μας
Μια σπουδαία ανακάλυψη για μας ήταν το πώς αποτυπώνεται το αμυντικό τείχος,  που ο καθένας χτίζει ανάμεσα στο συνειδητό ή στο υποσυνείδητό του, στη δομή, τη στάση, την κίνηση και την ένταση του σώματός μας. Γι’ αυτό η γλώσσα του σώματος αποτελεί έναν τόσο αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας, επειδή ακριβώς αντικατοπτρίζει τι ς πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις μας. Η Αμερικανίδα νευροεπιστήμονας Candace B. Pert περιγράφει, στο βιβλίο της «Molecule of Emotion» («Τα κύτταρα των συναισθημάτων»), με ποιο τρόπο οι πληροφορίες που βρίσκονται στο υποσυνείδητο μυαλό μας αποθηκεύονται με τη μορφή νευρικής έντασης στη σπονδυλική στήλη, το μυϊκό και το συνδετικό ιστό του σώματός μας. Αυτή είναι η βάση των ψυχοσωματικών ασθενειών. Προκειμένου να διατηρήσουμε το «τείχος», πρέπει να «αποσυνδέσουμε» το επίπεδο συναίσθησης του σώματός μας και να θυσιάσουμε την ικανότητά μας για αυτορρύθμιση της στάσης και της έντασής του. Μπλοκαρισμένος στο σώμα σημαίνει μπλοκαρισμένος στο μυαλό, άρα και στη ζωή! Και το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το μπλοκάρισμα μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικούς τομείς της ζωής, στη ζωή, στην υγεία, στις σχέσεις κ.λ.π.
Πώς θα γίνει η φιλοσοφική σκέψη οδηγός εξέλιξης και όχι τροχοπέδη
Η φιλοσοφία οφείλει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεμπλοκαριστούν και να αυτοθεραπευτούν μέσα από την επανασύνδεση και την αναδιοργάνωση του σώματος, του μυαλού και της ζωής τους. Υποσυνείδητα έλκουμε τους ανθρώπους που συναντούμε, τα γεγονότα και τις περιστάσεις που βιώνουμε. Ορισμένοι από μας θα πουν κυνικά: «Αυτά είναι βλακείες, μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί, μερικοί δεν είναι». Αλλά αυτό είναι απλώς μια φιλοσοφία που αντανακλά τις υποσυνείδητες αντιλήψεις μας, οι οποίες με τη σειρά τους ελέγχουν της περιστάσεις της  ζωής για τον καθένα μας.
Ο φαύλος κύκλος της αρνητικής σκέψης
Ας γίνει επιτέλους κατανοητό ότι όλοι μπορούμε να είμαστε κυνικοί, για χρόνια, μέχρι που κάποιος να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι γι’ αυτό συνέχιζαν να μας συμβαίνουν πράγματα που ουσιαστικά τροφοδοτούσαν τον κυνισμό μας. Είναι ο φαύλος κύκλος της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Αυτή η στιγμή της συνειδητοποίησης είναι πάντα μια δύσκολη στιγμή για μας, νιώθουμε ταπεινωμένοι. Τέτοιες στιγμές όμως ανοίγουν στη ζωή μας την πόρτα της εξέλιξης.Αφήστε το σχόλιό σας

Τι καθορίζει ;όλα αυτά που πιστεύουμε για τη ζωή; Reviewed by Giorgos on Σάββατο, Ιουλίου 15, 2017 Rating: 5
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.