Χάρτης - Καύσωνας: Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη - Proklitiko.gr - Ειδήσεις και Εκδηλώσεις της Δράμας!
Απόκτησε άδεια Security


Δείτε επίσης

recent

Χάρτης - Καύσωνας: Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη
Τα ιστορικά ρεκόρ της πιο ζεστής ημέρας στις χώρες της Ευρώπης. Ποια ήταν - και πότε - η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην ΕλλάδαΑυτό που για την Ισλανδία μπορεί να σημαίνει καύσωνας για τις χώρες του Νότου στην Ευρώπη δεν είναι παρά μία σχετικά ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Γηραιάς Ηπείρου προσφέρει όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη ένα άνοιγμα που ξεπερνάει τους 18 βαθμούς Κελσίου σε ότι αφορά τις πλέον ζεστές ημέρες που έχουν καταγραφεί ιστορικά σε κάθε κράτος της.

Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Αν και στο χάρτη η πιο υψηλότερη τιμή φαίνεται πάνω στην Τουρκία η θερμοκρασία των 48.8 βαθμών καταγράφηκε σε τμήμα της Ασίας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μαρντίν στο Κουρδιστάν, κοντά στα σύνορα με την Συρία και το Ιρακ, στις 14 Αυγούστου του 1993.


Η θερμοκρασία των 48 είχε καταγραφεί στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου του 1977. Σύμφωνα με τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ιστορικά (σ.σ. από τότε που καταγράφονται οι τιμές) στην ήπειρό μας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ρεκόρ των 48 βαθμών της Αθήνας έχει καταγραφεί και από μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ισπανία το 2003.

Εντύπωση προκαλεί ότι μόνο σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης το θερμόμετρο έπιασε το υψηλότερο μετά το 2010. Σε αρκετές χώρες - και ειδικά του Βορρά - η ανώτατη τιμή έχει καταγραφεί πριν από τουλάχιστον 50 χρονια. Για παράδειγμα στην Ισλανδία οι 30,5 βαθμοί ήταν στις 22 Ιουνίου του 1939 ενώ στην Σουηδία το θερμόμετρο έδειξε 38 βαθμούς τον Ιούλιο του 1933 και τον Ιούνιο του 1947. Σε ότι αφορά στην γειτονική Βουλγαρία πρέπει να πάμε 100 και χρόνια πίσω, στις 5 Αυγούστου του 1916 όπου το θερμόμετρο είχε δείξει 45,2 βαθμούς. Ακόμη πιο πίσω, 31 Ιουλίου του 1901, στην βαλκανική επίσης Βοσνία για τους 46,2 βαθμούς.


news247.grΑφήστε το σχόλιό σας

Χάρτης - Καύσωνας: Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη Reviewed by Proklitikos on Τρίτη, Ιουλίου 18, 2017 Rating: 5
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.