Πόλη-φάντασμα το Μαϊάμι - Παγκόσμια αγωνία για το πέρασμα του τυφώνα Ιρμα - Proklitiko.gr - Ειδήσεις και Εκδηλώσεις της Δράμας!
Απόκτησε άδεια Security


Δείτε επίσης

recent

Πόλη-φάντασμα το Μαϊάμι - Παγκόσμια αγωνία για το πέρασμα του τυφώνα ΙρμαΚαθώς ο τυφώνας κατευθύνεται, μετά το φονικό του πέρασμα από την Καραϊβική, σε πορεία προς την πολιτεία της Φλόριντα, επικρατεί παγκόσμια αγωνία για την πόλη του Μαϊάμι.Το Μαϊάμι το οποίο θυμίζει έρημη πολιτεία, καθώς εκατομμύρια κάτοικοί του το έχουν ήδη εγκαταλείψει, βρίσκεται στην τροχιά της Ιρμα. Τα τελευταία στοιχεία για τον τυφώνα ωστόσο είναι λίγο πιο ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται να μετακινείται λίγο πιο δυτικά, σύμφωνα με τη Daily Mail. Ωστόσο όπως και η υπόλοιπη πολιτεία της Φλόριντα έτσι και το Μαϊάμι βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο καθώς πλησιάζει ο τυφώνας.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν η Ιρμα αντί να χτυπήσει το Μαϊάμι και την ανατολική ακτή, θα κινηθεί προς την νοτιοδυτική ακτή της Φλόριντα την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Ακόμη, όμως και αν περάσει κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ανατολικές ακτές θα συνεχίσει να συνιστά απειλή για ανθρώπινες ζωές από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ηδη, μάλιστα, όπως μεταδίδει ο Κρις Κουόμο για το CNN η στάθμη της θάλασσας στο Μαϊάμι λόγω Ιρμα αυξάνεται καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν την περιοχή:


Ο κίνδυνος από τους γερανούς στο Μαϊάμι

Σύμφωνα με το BBC οι αρχές της πόλης του Μαϊάμι έχουν προειδοποιούσει τους κατοίκους για τους κινδύνους που υπάρχουν από τους μεγάλους κατασκευαστικούς γερανούς στην περιοχή καθώς θα μπορούσαν να πέσουν, λόγω της Ιρμα προκαλάωντας δυστυχήματα.

Αξιωματούχος της τοπικής αρχής προειδοποίησε τους κατοίκους κτιρίων που βρίσκονται κοντά σε τέτοιους γερανούς να τα εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με το BBC υπάρχουν 25 τέτοιοι γερανοί.

6,3 εκατ. άτομα έφυγαν από τα σπίτια τους

Εντωματαξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Ιστορίας των ΗΠΑ, καθώς 6,3 εκατ. άτομα (το 25% του πληθυσμού) έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν φθάσει εκεί ο τυφώνας Ιρμα ο οποίος έχει ήδη καταστρέψει νησιά στην Καραϊβική και αυτή την ώρα χτυπά την Κούβα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ προέτρεψε τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται στο «μονοπάτι» από όπου θα περάσει η Ιρμα και δεν έχουν ήδη φύγει, να το κάνουν το συντομότερο δυνατό και προειδοποίησε όσους δεν το πράξουν ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την επικίνδυνη καταιγίδα με δική τους ευθύνη. «Εάν βρίσκεται σε περιοχές που πρέπει να εκκενωθούν κάντε το τώρα, όχι το βράδυ ή σε μια ώρα. Κάντε το τώρα» προειδοποίησε ο Σκοτ το βράδυ της Παρασκευής, ενώ σε ακόμη πιο δραματικό τόνο είπε: «Θυμηθείτε μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια σας, δεν μπορούμε να κάνουμε όμως το ίδιο και με τις ανθρώπινες ζωές».

Ο Ρικ Σκοτ εξήγησε ακόμη ότι η μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με τον φονικό τυφώνα είναι οι καταιγίδες που θα πλήξουν την περιοχή και θα συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους.

Σε νεότερη προειδοποίησή του σήμερα, ο Ρικ Σκοτ επανέλαβε σήμερα την προειδοποίηση για τους κατοίκους που βρίσκονται στη ζώνη εκκένωσης: Αυτός είναι ένας καταστροφικός τυφώνας. Ο τυφώνας είναι μεγαλύτερος από την πολιτεία μας. Αν βρίσκεται σε περιοχή που πρέπει να εκκενωθεί ελπίζω να φύγετε αυτό το λεπτό.

6,3 εκατ. κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε ολόκληρη την πολιτεία της Φλόριντα και 50.000 άτομα βρίσκονται σε καταφύγια καθώς προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Εκπρόσωποι των αρχών της Φλόριντα πηγαίνουν πόρτα πόρτα και ενημερώνουν τους κατοίκους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άμεσα.

Ηδη οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν προς το βορρά είναι μπλοκαρισμένοι καθώς καταγράφονται ουρές χιλιομέτρων από κατοίκους που εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ το Μαϊάμι μοιάζει με πόλη φάντασμα.

Ουρές χιλιομέτρων στους αυτοκινητοδρόμους:

Ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας χθες, στη συνέχεια αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, αλλά σήμερα το πρωί υποβαθμίστηκε και πάλι στην κατηγορία 4. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προειδοποιούσαν ωστόσο, παρά την υποβάθμιση, ότι η Ιρμα εξακολουθεί να είναι αρκετά επικίνδυνη και ότι οι άνεμοι θα χτυπήσουν με 155 μίλια την ώρα. Αυτό είναι αρκετό όπως λένε για να «ξεριζώσει» στήλες κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος, δέντρα και στέγες σπιτιών. Εκτιμάται μάλιστα ότι 9 εκατ. κάτοικοι μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα επί εβδομάδες.

Ακόμη και το γεγονός ότι πριν λίγες ώρες αποδυναμώθηκε και άλλο η Ιρμα, στην κατηγορία 3, καθώς περνά πάνω από την Κούβα, δεν πρέπει να φέρει εφησυχασμό, καθώς αναμένεται να ενισχυθεί εκ νέου καθώς καθώς θα προσεγγίζει τη Φλόριντα, ανέφερε το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλώνων (NHC).

«Προφανώς ο τυφώνας Ιρμα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή που θα μπορούσε να καταστρέψει τις ΗΠΑ» ανέφερε ο Μπροκ Λονγκ διευθυντή της FEMA, του υπουργείου για τις έκτακτες καταστάσεις, σε συνέντευξή του χθες το πρωί. «Θα περάσουμε μερικές δύσκολες μέρες», προσέθεσε. Ο Μπροκ Λονγκ ανέφερα εκόμη ότι τμήματα της Φλόριντα θα μείνουν χωρίς ρεύμα για μέρες. «Ολες οι οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», προσέθεσε.

Βάσει μελέτης της εταιρείας CoreLogic, υπολογίζεται πως «8.456.455 κατοικίες και καταστήματα αντιμετωπίζουν "εξαιρετικό", "πολύ υψηλό" ή "υψηλό" κίνδυνο από τους ανέμους του τυφώνα Ιρμα». Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως επιπλέον 3.494.735 κτήρια αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές από τον τυφώνα. Η μελέτη μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Fox News, δεν εξετάζει ενδεχόμενες ζημιές από πλημμύρες, παρά μόνο από τους ανέμους.

Η Φλόριντα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ με περίπου 21 εκατ. κατοίκους. Εκεί βρίσκονται τα στούντιο της Universal, το πάρκο της Disney, το SeaWorld και η Legoland τα οποία όλα έχουν κλείσει ενόψει του περάσματος της «Ιρμα».

Μετά τη Φλόριντα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Τζόρτζια, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αλλά και η Βιρτζίνια, η οποία έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προληπτικά, μπορεί να αντιμετωπίσει πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και ορμητική βροχή.

Ο τυφώνας Ιρμα άφησε πίσω του 24 νεκρούς στην Καραϊβική και χιλιάδες άστεγους, ενώ κατέστρεψε εντελώς και κάποια μικρά νησιά.

Εικόνες καταστροφής από την Ιρμα στα νησιά της Καραϊβικής:

Οι ΗΠΑ, μάλιστα, μετρούν ήδη τον πρώτο τους νεκρό από την Ιρμα, καθώς ένας άνδρας στη Φλόριντα, καθώς προσπαθούσε την Πέμπτη να βάλει τα ειδικά προστατευτικά στα παράθυρα του σπιτιούτ ου έπεσε από τη σκάλα και σκοτώθηκε.

Οι περιοχές που θα πλήξει:
Την Κυριακή στη Φλόριντα η Ιρμα 


Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ο ισχυρός τυφώνας να χτυπήσει την πολιτεία της Φλόριντα αύριο και συγκεκριμένα το Φλόριντα Κις, πριν κατευθυνθεί προς τη νοτιοδυτική ακτή και τον κόλπο Τάμπα το απόγευμα της Κυριακής.

Η νοτιοδυτική ακτή της Φλόριντα από το ακρωτήρι Σάμπλ ως την Καπτίβα θα μπορούσαν να πληγούν από καταστροφικές πλημμύρες 3 με 4,5 μέτρων, προειδοποιεί το κέντρο τυφώνων.

Ακόμη και αν η Ιρμα «στοχεύει» πλέον προς τις δυτικές εκτές της Φλόριντα και η ανατολική ακτή παραμένει σε σοβαρό κίνδυνο από τις πλημμύρες που θα προκαλέσουν οι καταγίδες, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Οι εξωτερικές ζώνες του τυφώνα, έχουν ήδη φθάσει στις ακτές των ΗΠΑ. Ηδη, στη νότια Φλόριντα και στο Κις η βροχή και οι άνεμοι δυναμώνουν με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η ταχύτητά τους φθάνει τα 130 μίλια την ώρα και να προειδοποιούν ότι πρόκειται να αυξηθούν και ότι ο τυφώνας θα ανακτήσει τη δύναμή του καθώς θα πλησιάζει την περιοχή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων οι επικίνδυνες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν αν ξεκινήσουν να χτυπούν τη Φλόριντα ήδη από το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), πριν ακόμη ο τυφώνας φθάσει στην περιοχή.


Η Ιρμα «γδέρνει» την Κούβα 


Αυτή τη στιγμή «γδέρνει» τη βορειοανατολική ακτή της Κούβας με ταχύτητες ανέμου που ξεπερνούν τα 160 μίλια την ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός είναι ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 5 που χτυπά το νησί.

Η Ιρμα χτύπησε την επαρχία Ciego de Avila στο Αρχιπέλαγος αργά το βράδυ της Παρασκευής, με τις βίαιες ριπές του ανέμου να καταστρέφουν ακόμη και τα όργανα για τη μέτρησή τους!

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί κύματα ύψους 7 μέτρων και είναι πιθανό να χτυπήσουν τις ακτές ακόμη μεγαλύτερα, καθώς η Ιρμα κατευθύνεται προς τα δυτικά, δήλωσαν αξιωματούχοι του νησιού. 
Το κέντρο της χώρας έχει ανεπανόρθωτα πληγεί από τον τυφώνα, τον πρώτο τέτοιας μεγάλης ισχύος από το 1932. «Πλήττει σοβαρά τις επαρχίες του Camaguey και Ciego de Avila» στο κέντρο της χώρας, ανακοίνωσε ένας κουβανός μετεωρολόγος. «Αλλά εξαιτίας του μεγέθους του, οι συνέπειες του Ιρμα γίνονται αισθητές από την επαρχία Las Tunas (Ανατολικά) ως την Villa Clara (κέντρο-δυτικά)» που απέχουν 400 χλμ μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Ως αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα στην Κούβα. Η πρόεδρος της κυβέρνησης του Camaguey, Isabel Gonzalez Cardenas,επιβεβαίωσε «σοβαρές ζημιές» στα βόρεια και στο κέντρο της επαρχίας. Προς το παρόν, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Πάνω από 1 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις περιοχές στο πέρασμα του τυφώνα, στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές.

Το Σάββατο, οι επικοινωνίες είχαν διακοπεί και η ηλεκτροδότηση ήταν προβληματική. Σε όλη τη χώρα στρατιωτικοί βρίσκονταν στους δρόμους για να φυλάσσουν τα σπίτια που είχαν εκκενωθεί, ώστε να προληφθούν οι ληστείες.


Ο τυφώνας Ιρμα από το διάστημα: 


Σφοδρές καταιγίδες χτύπησαν διάφορες περιοχές και εκτεταμένες πλημμύρες καταγράφηκαν στο χωριό Caibarien. Καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος καθώς ξεριζώθηκαν κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ενώ καταγράφονται και προβλήματα και στις επικοινωνίες.

Πολλοί Κουβανοί είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους πριν φθάσει η Ιρμα αλλά πολλοί άλλοι αρνήθηκαν. Κουβανοί αξιωματικοί περιορίστηκαν να πουν ότι έχουν καταγραφεί «σημαντικές ζημιές» χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες, δήλωσαν ωστόσο ότι δεν υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με το AFP.

Νωρίτερα Κουβανοί είχαν προσπαθήσει να ασφαλίσουν τα σπίτια τους ή να μετακινηθούν από τα παράλια σε πιο ορεινές περιοχές. «Χτυπούν την περιοχή πραγματικά ισχυροί άνεμοι, το ρεύμα έχει κοπεί» ανέφερε η Αναΐντα Γκονζάλεζ από την επαρχία Camaguey μιλώντας στο Reuters.

Περίπου 50.000 τουρίστες εγκατέλειψαν την περιοχή με τα θέρετρα στην βόρεια Κούβα να είναι άδεια αυτή την ώρα, σύμφωνα πάλι με το Reuters.

Αφήστε το σχόλιό σας

Πόλη-φάντασμα το Μαϊάμι - Παγκόσμια αγωνία για το πέρασμα του τυφώνα Ιρμα Reviewed by Proklitikos on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10, 2017 Rating: 5
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.