Abito


Δείτε επίσης

random

Θωμάς Μαργαρίτης: «Και ο Άγιος Σίλας σήκωσε ψηλά τα χέρια»


«ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΑΣ ΣΗΚΩΣΕ ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ»

Παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη για τον νέο δρόμο Δράμα-Καβάλα

Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.


Σε πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο «Ο Άγιος Σίλας να βάλει το χέρι του» ανέδειξα την αντίδραση των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα Καβάλας, στην εκπόνηση γεωλογικών ερευνών στο περιαστικό άλσος του Αγίου Σίλα από την εταιρία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» που σχεδιάζει την χάραξη της νέας οδού Δράμα-Καβάλα.

Το τμήμα Δράμα-Καβάλα αποτελεί κομμάτι του διευρωπαϊκού άξονα Ε61 (Προμαχώνας-Σέρρες-Μπάφρα-Δράμα-Καβάλα). Αιτία των αντιδράσεων; Η κοπή δέντρων στο άλσος του Αγίου Σίλα, η οποία οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να αναβάλλει επ’ αόριστον την παροχή αδείας ερευνών στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και η υπόθεση παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Λογικό ήταν δια του άρθρου μου να ζητήσω την παρέμβαση του Αγίου Σίλα γιατί χωρίς την θεία φώτιση, μοιάζει αδύνατη η ολοκλήρωση της συνολικής μελέτης του οδικού τμήματος Δράμα-Καβάλα. Προέβλεψα ότι εαν δεν υπάρξει συννενόηση και σύνεση και ασκηθεί προσφυγή των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για πολλά χρόνια δεν θα υπάρξει μελετητική πρόοδος στο έργο και συνεπώς κανένα κατασκευαστικό αποτέλεσμα που είναι και το ζητούμενο.

Λάδι στην φωτιά που υποβόσκει, έριξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Τσιρώνης σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στο μεσημεριανό magazino του Alpha Radio 88,6 και δημοσίευσε η εφημερίδα της Καβάλας «Νέα Εγνατία». Ο Υπουργός δήλωσε ότι «θα αποτρέψουμε την καταστροφή του δάσους» και αποκάλυψε ότι όπως του είπε ο συνάδελφος του επίσης Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης, η αναδοχή της μελέτης «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» έχει έτοιμη και άλλη εναλλακτική πρόταση. Προτείνει δυο χαράξεις, η μια είναι μέσω του άλσους του Σταυρού Αγίου Σίλα και η άλλη είναι μια νέα χάραξη που δεν ενοχλεί καθόλου το δάσος.

Όμως στην ερώτηση του δημοσιογράφου ποιά είναι αυτή η χάραξη απάντησε επακριβώς «δεν είμαι σε θέση να πω ότι έχω ανοίξει χάρτες, δεν μπορώ να γνωρίζω». Χωρίς λοιπόν να γνωρίζει τίποτα ο κ. Τσιρώνης για τη νέα εναλλακτική χάραξη, συντάσσεται απόλυτα με αυτήν, απορρίπτει την επισήμως προτεινόμενη λύση από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» μέσω του δάσους του Σταυρού-Αγίου Σίλα.

Δεν διστάζει χωρίς να γνωρίζει την άλλη εναλλακτική πρόταση, αν τελικά υπάρχει, γιατί επισήμως δεν την γνωρίζουμε, να δηλώσει ότι: «την υλοποίηση ενός έργου δεν την αποφασίζουν ανάδοχοι και μελετητές αλλά οι τοπικές κοινωνίες». Τον μελετητή και τον κάθε ανάδοχο μπορεί να τον συμφέρει το έργο που σχεδιάζει ή υλοποιεί να περάσει από κάποιο δρόμο που να μην θέλει η κοινωνία. Εφόσον υπάρχει εναλλακτική πρόταση, πράγμα που τόνισε ο κ. Σπίρτζης, αυτήν την καταστροφή θα την αποτρέψουμε. Αυτή είναι η άποψη μου. Εάν είναι οικονομικής φύσης το ζήτημα, αξίζει. Συχνά λέμε ότι επιλέγουμε το πιο φτηνό αλλά ο λαός λέει ότι το πιο φτηνό κρέας το τρώει ο σκύλος. Το πιο φτηνό στο τέλος μας βγαίνει πολύ ακριβό. Πολλές φορές ως χώρα επιλέξαμε μια φτηνή λύση που στο μέλλον την πλήρωσαν τα παιδιά μας».

Αντιλαμβάνεσθε ότι με τις δηλώσεις αυτές δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να παραχωρηθεί ποτέ πλέον άδεια από τον Δήμο Καβάλας στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» για γεωλογικές έρευνες στο άλσος του Αγίου Σίλα. Άρα η χάραξη μέσω του άλσους αποκλείσθηκε για πάντα. Οι δηλώσεις Τσιρώνη νομιμοποιούν τις αντιδράσεις των κατοίκων που πλέον θα υποστηρίζουν την «εναλλακτική» δεύτερη λύση που κανένας επισήμως δεν γνωρίζει και την οποία ο κ.Τσιρώνης, που με μεγάλη ευκολία, χωρίς και αυτός να την γνωρίζει, την αποδέχθηκε!!!

Το απόλυτο αλαλούμ! Άμα δείτε εσείς κάποια πρόοδο στην «επίσημη» πρόταση ή στην άγνωστη «εναλλακτική» λύση, στείλτε χαιρετίσματα στον κ. Τσιρώνη, στον κ. Σπίρτζη, στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Άγιο Σίλα!!! Είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει καμμία νέα χάραξη είτε επίσημη είτε εναλλακτική.

Το άφησε να εννοηθεί ο κ. Τσιρώνης στην συνέντευξη του «νομίζω, χωρίς να ξέρω, ότι εναλλακτική χάραξη είναι η παλιά χάραξη που δεν επηρεάζει το δάσος».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Αφού η «εναλλακτική νέα χάραξη» θα είναι η παλιά υφιστάμενη χάραξη δηλαδή οι σημερινές στροφές στον Άγιο Σίλα, γιατί κύριοι Υπουργοί Γιάννη Τσιρώνη και Χρήστο Σπίρτζη δεν λέτε την αλήθεια;

Ότι τελικά δεν θα γίνει απολύτως τίποτα; Ότι δεν θα γίνει νέα μελέτη του τμήματος Σταυρός-Αμυγδαλεώνας-Άγιος Σίλας και άρα δεν θα κατασκευασθεί άλλος νέος δρόμος, εκτός από αυτόν με τις στροφές που ξέρουμε;

Γιατί δεν παραδέχεσθε ότι ούτε ολόκληρος Άγιος, ο Άγιος Σίλας, δεν μπορεί να νικήσει την ατολμία και τη διγλωσσία σας;

Πείτε καθαρά ότι δεν θα γίνει τίποτα και ότι για το θεαθήναι ασχολείστε με την χάραξη, της χάραξης, ώ χάραξη!!!

Σου αρέσει να γράφεις; Στείλε μήνυμα στο proklitiko@hotmail.gr! Έλα και εσύ στην παρέα μας!




Αφήστε το σχόλιό σας
                                                         
Θωμάς Μαργαρίτης: «Και ο Άγιος Σίλας σήκωσε ψηλά τα χέρια» Reviewed by Giorgos on Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2016 Rating: 5
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Ή επικοινωνήστε μέσω e-mail : [email protected] ** Στην σελίδα παρουσιάζονται διαφημίσεις προερχόμενες από το google adsense. Το proklitiko.gr δεν σχετίζεται με καμία από αυτές, πρόκειται για τυχαίες επιλογές της google.
Powered by Blogger.